Bezoek ons
St. Machutusweg 5, Escharen
Bel ons
0486 - 473171
Mail ons
info@praktijkbardoelvanlier.nl

Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met Dry Needling worden spierverhardingen,”myofasciale triggerpoints”, ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam aangebracht, die daar enige tijd blijven zitten. Bij Dry Needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry Needling werkt direct in op de spieren en is geen ’energie’-behandeling.

Wat is een Triggerpoint en wat voelt u?
Een triggerpoint is een pijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling;
Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid;
Verminderde spierkracht in de spier;
Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag;
Reacties zoals transpireren, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen hebben.

Hoe kunnen ze ontstaan?
Acuut; door een verkeerde beweging of een ongeluk;
Chronisch; door een langdurig verkeerde houding of overbelasting;
Langdurige overbelasting van bijvoorbeeld arm/nek en of schouder KANS voorheen RSI;
Overbelasting bij sporters;
Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusleasie of een hernia;
Na immobilisatie door bijvoorbeeld gipsverband;
Psychologische factoren; stress, depressie, onrust en vermoeidheid;
Voetafwijkingen of verschil in beenlengte;
Chronische infecties en allergieën;
Dragen van strakke kleding of riem, dragen van een rugzak.

Wat doet de fysiotherapeut eerst? 

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten in kaart te brengen. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking. Er wordt gewerkt met steriele wegwerpnaalden.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Hoe voelt het aan? 
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt trekt de spier kort samen. Dat geeft kortdurend gevoel van kramp en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat transpireren en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wat kost een behandeling? 

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie vallen ook de kosten voor Dry Needling hieronder.

Gevolgd bij erkende opleiding in Domburg.