Bezoek ons
St. Machutusweg 5, Escharen
Bel ons
0486 - 473171
Mail ons
info@praktijkbardoelvanlier.nl

Echografie

 

Echografie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Echografische beeldvorming is een zeer bruikbare methode om musculoskeletale structuren als botten, gewrichten, spieren, pezen, kapsels en banden te bestuderen. Echografie geeft een directe weergave van beweging, functie en anatomie van het lichaam. Weefselschade na een (sport)blessure is met echografie goed te beoordelen. De mate van weefselherstel tijdens de revalidatie kan worden bewaakt.

 

Hoe werkt echografie?
Bij de toepassing van echografie wordt gebruik gemaakt van hoog frequente geluidsgolven. Deze zijn niet te horen voor de mens. De golven worden uitgezonden door een zender (transducer genaamd) die geplaatst wordt op de huid. Deze transducer is tegelijk ook de ontvanger van de golven die teruggekaatst worden door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen de geluidsgolven. Ze doen dat allemaal in verschillende mate. De transducer is verbonden met een computer. Deze vertaalt de geluidsgolven naar elektrische signalen die op het scherm verschijnen als grijswaarden. Op deze manier verschijnt op het scherm een echo afbeelding van de weefsels.

 

Hoe verloopt een onderzoek met echografie?
De patiënt neemt afhankelijk van het te onderzoeken gebied plaats op een stoel of op de behandelbank. Een transparante gel wordt tussen de transducer en het lichaam toegepast om een goed contact te verkrijgen en luchtbellen tussen transducer en huid te verdrijven. De onderzoeker “scant” het gebied, bestudeert de weergave op de monitor en bewaart indien gewenst een aantal relevante plaatjes. Het onderzoek is relatief snel en de patiënt voelt er veelal niets van. Soms kan bij het “scannen” van een gevoelig gebied een lichte pijn optreden.

 

Wat zijn de voordelen van echografie? 

  • Echografie is eenvoudig toepasbaar;
  • Echografie is pijnloos en laat het lichaam onaangetast;
  • Echografie is ongevaarlijk en niet schadelijk;
  • Echografie wordt niet beïnvloed door een pacemaker of metaal in het lichaam.

Kosten en vergoeding
Er is nog geen vergoedingsregeling voor echografie in de fysiotherapie. Als het onderzoek geschiedt tijdens een behandelepisode, dus na verwijzing door een huisarts of specialist, wordt het onderzoek als consult gedeclareerd en vergoed door uw verzekering. Als u op eigen initiatief om een echografisch onderzoek vraagt, wordt dit als een consult bij u gedeclareerd. De kosten bedragen één zitting fysiotherapie.

Indicatiegebieden: Beoordeling van:
 Spieren scheuren,littekens, kalkneerslag
 Pezen peesontstekingen,scheuren,
kalkneerslag
 Slijmbeurzen slijmbeursontsteking
 Gewrichtsbanden verstuikingen,scheuren
 Kapsels kapselontsteking,scheuren
 Kraakbeen gewrichtsslijtage,defecten
 Meniscus scheuren
 Botten losse botfragmenten,botbreuken
 Zenuwen tunnel, zoals bij carpaal tunnel syndroom