Bezoek ons
St. Machutusweg 5, Escharen
Bel ons
0486 - 473171
Mail ons
info@praktijkbardoelvanlier.nl

(Ex) Oncologische patiënten kunnen geconfronteerd worden met een verscheidenheid aan klachten en problemen ten gevolge van (de medische behandeling van) kanker. Operaties, radiotherapie, chemo- of hormoontherapie kunnen allen een scala aan bijwerkingen met zich meebrengen. Hierbij valt te denken aan lichamelijke klachten als pijn, vermoeidheid, een verminderde bewegelijkheid van spieren/gewrichten, kracht- of conditieverlies, maar ook lymfoedeem, over- of ondergewicht, littekenvorming en klachten van het zenuwstelsel kunnen voorkomen. Daarnaast kunnen patiënten problemen ervaren op het gebied van concentratie, geheugen of emotie. Tevens ook met het uitvoeren van dagelijkse bezigheden (zelfzorg/huishouden), werk- of sporthervatting.

Fysiotherapie bij oncologische patiënten kan plaatsvinden voor, tijdens of na de medische behandeling van kanker, uiteraard in overleg met uw huisarts of specialist. Bij fysiotherapie voorafgaand of tijdens de behandeling van kanker wordt er vaak geprobeerd om iemands belastbaarheid zo optimaal mogelijk te krijgen, uiteraard binnen de gestelde mogelijkheden en beperkingen.

Tijdens de intake wordt er gekeken naar uw hulpvraag en de fysiotherapeutische mogelijkheden. Na eventueel aanvullend lichamelijk onderzoek wordt er vervolgens gezamenlijk een behandelplan opgesteld. Dit kan zich bijvoorbeeld richten op het verbeteren van spierkracht en conditie om uiteindelijk weer zelfstandig een bepaalde activiteit of handeling te kunnen uitvoeren. Denk echter ook aan het begeleiden van herstel richting het arbeidsproces of sporthervatting.

Daarnaast kan fysiotherapie ook een meerwaarde hebben voor oncologische patiënten in de palliatieve fase. Hierbij kunt u denken aan het optimaliseren van een goede lighouding in bed, het begeleiden van transfers of ontspannings- en ademhalingstherapie.

Mocht u meer vragen hebben over de mogelijkheden van fysiotherapie bij oncologische patiënten dan kunt u contact opnemen met Ingrid Arts.

0486-473171

info@praktijkbardoelvanlier.nl