Bezoek ons
St. Machutusweg 5, Escharen
Bel ons
0486 - 473171
Mail ons
info@praktijkbardoelvanlier.nl

Het schoudernetwerk bestaat uit orthopedisch chirurgen & schouderfysiotherapeuten welke zijn gespecialiseerd in de behandeling van schouderblessures en revalidatie na schouderoperaties.
De schouder is een relatief complex gewricht. Het ontwerp van het gewricht laat toe om onze arm in alle richtingen te bewegen. Door de zeer uitgesproken beweeglijkheid van het gewricht is er evenwel een grote mate van instabiliteit.
Zolang alle componenten normaal functioneren kan de schouder perfect bewegen, zonder pijn en in alle richtingen. Indien een van de componenten van de schouder niet optimaal functioneert, wordt het gewricht zeer kwetsbaar voor allerhande letsels en kunnen er diverse problemen optreden die het normale functioneren plots veel moeilijker maken.

Beenderen
De schouder bestaat uit 3 beenderen:

  • Het schouderblad (scapula) met acromion. Het acromion is het uiteinde van het schouderblad en vormt het dak van de schouder;
  • De bovenarm (humerus);
  • Het sleutelbeen.

Rotator cuff
De rotator cuff bestaat uit de pezen van 4 spieren namelijk de supraspinatus, infraspinatus, subscapularis en teres minor. De rotator cuff vormt de verbinding tussen de spieren en de kop van de bovenarm, waardoor de arm kan worden bewogen. Bij bewegingen houdt de rotator cuff de kop van de bovenarm stevig in de kom van het schouderblad.

Bursa
Tussen het dak van de schouder (acromion) en de rotator cuff pezen ligt een slijmbeurs of bursa (bursa subacromialis). Dit is een holte met minimale hoeveelheid vocht en de wrijving tussen bot en pees tijdens het bewegen zoveel mogelijk vermindert.

Labrum
Op de rand van het glenoid ligt het labrum, een stevige ring van kraakbeen die het oppervlak van het glenoid, dat vlak is, een grotere diepte geeft.

Wilt u meer informatie bezoek dan eens de site: www.schouderfysiotherapie.nl

Gewrichten
Het glenohumeraal gewricht tussen de kop van de bovenarm en het gewrichtsoppervlak van het schouderblad (glenoid).
Het acromioclaviculair gewricht, tussen het acromion (uiteinde van het schouderblad) en de clavicula (sleutelbeen).

Ligamenten
Ligamenten of gewrichtsbanden zijn bindweefselstructuren die de beenderen met elkaar verbinden en de beweeglijkheid van de beenderen ten opzichte van elkaar begeleiden en beperken. Samen met het gewrichtskapsel vormen ze een stevige structuur die de hele schouder omgeeft. Op de rand van het glenoid ligt het labrum, een stevige ring van kraakbeen die het oppervlak van het glenoid een groterediepte geeft.