Bezoek ons
St. Machutusweg 5, Escharen
Bel ons
0486 - 473171
Mail ons
info@praktijkbardoelvanlier.nl

TACOYO lifestyle challenge

Fit & ontspannen in 100 dagen met de TACOYO LIFESTYLE CHALLENGE

Binnen het 100 dagen lifestyle programma zullen we de drie belangrijkste gezondheidsthema’s behandelen. Voeding, ontspanning & beweging. Binnen deze drie thema’s gaan we samen jouw gezondheid verbeteren met kleine simpele stapjes of challenges.
Dus geen ingewikkelde schema’s of oefeningen maar een uitdagend programma voor iedereen.

Ga jij de uitdaging aan?
#met elkaar maar iedereen op zijn eigen manier

Wilt u meer informatie?
neem contact met ons op; praktijkbardoelvanlier@gmail.com

Opinie – Garage duurder dan fysio

OPINIE – Dennis van Poppel uit Eindhoven is sportfysiotherapeut, manueel therapeut en bewegingswetenschapper. Hij is de schrijver van dit opinie-artikel.

Het werk voor fysiotherapeuten wordt door zorgverzekeraars onmogelijk gemaakt. De therapeuten moeten, toch al fors onderbetaalde, zorg voor nóg minder leveren.

Geld dat voor zorg is bedoeld wordt door gemeenten besteed aan andere projecten, opgepot voor later of gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Ziekenhuizen weigeren patiënten te behandelen omdat zorgverzekeraars die behandelingen weigeren te vergoeden. Hoofd opinie Chris Paulussen noemde het in zijn commentaar (11 oktober) een ziekenhuis onwaardig dat het St. Anna Ziekenhuis over de hoofden van patiënten onderhandelingen voert met zorgverzekeraars. Hij is niet werkzaam in de zorg, anders
had hij beter geweten. Zorgverzekeraars hebben dusdanig veel macht dat dit de enige manier is om met hen in gesprek te komen: patiënten weigeren en liefst ook nog de media opzoeken. Schrijnend is ook hoe zorgverzekeraars, onder het mom van kwaliteit, proberen om in de behandelkamer van een fysiotherapeut te komen.

Geheimen
Er is marktwerking, de cliënt kan zelf kiezen naar welke zorgverlener hij gaat en de zorgverlener kan zelf bepalen welk beleid hij voert. Dit is complete lariekoek. Zorgverzekeraars gebruiken een ondoorzichtige behandelindex waarbij fysiotherapiepraktijken gestraft worden als ze slecht scoren. Het probleem van die index is dat de berekening ervan een van de best bewaarde geheimen van de verzekeraars is. Daarbij komt dat deze index per jaar kan veranderen, omdat op onduidelijke gronden behandelingen van bepaalde klachten ineens met een correctiefactor vermenigvuldigd worden. Het verkooppraatje is dat praktijken zelf kunnen zien hoe ze scoren ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Wat eigenlijk bedoeld wordt is dat dit een manier is om praktijken te dwingen minder zorg te leveren. Als praktijken te hoog ‘scoren’ volgen complexe tijdrovende audits of worden contracten opgezegd. Patiënten die verzekerd zijn voor dertig behandelingen kunnen in theorie deze behandelingen krijgen. Als fysiotherapeuten deze zorg ook daadwerkelijk leveren scoren ze op de index ‘slecht’ met het risico om volgend jaar geen of een slechter contract te krijgen.

Kabeljauw
CZ heeft een nog dubieuzer middel ingezet om fysiotherapeuten de duimschroeven aan te draaien. Een quotum. Het gaat hier niet over de kabeljauwvangst, maar om zorgverlening door professionals! Fysiotherapiepraktijken krijgen te horen wat ze per jaar aan omzet mogen genereren voor CZ-verzekerden. Als een praktijk kwalitatief goede zorg levert, kostenefficiënt (be)handelt, een goede patiënttevredenheid heeft en daardoor meer patiënten behandelt, krijgt ze als ‘beloning’ een tariefkorting van minimaal 10 procent. Oftewel ze wordt gedwongen om dezelfde – toch al fors onderbetaalde – zorg voor nog minder te leveren. Begrijpt u het nog?

De fysiotherapie heeft de laatste jaren grote slagen gemaakt op het gebied van kwaliteitsverbetering met onder andere aanvullende masteropleidingen. Ik geef het fysiotherapeuten te doen om onder de huidige voorwaarden – door zorgverzekeraars opgelegde verplichtingen met betrekking tot dossiervorming (papierwerk), audits en een tarief van ongeveer 28,50 euro per behandeling – hun hoofd boven water te houden. Een sportmasseur vraagt meer dan 30 euro voor dertig minuten massage en hoeft zich wat betreft regelgeving vrijwel nergens aan te houden. Een garagebedrijf rekent al een hoger tarief voor een mbo-opgeleide werknemer die aan mijn auto sleutelt. Dit zal de verzekeraar een zorg zijn.

Zorgverzekeraars zeggen dat praktijkhouders met hen in gesprek kunnen over tarieven. In werkelijkheid betekent dit tekenen bij het kruisje. Een individuele praktijkhouder met een omzet van een paar honderdduizend euro heeft totaal geen onderhandelingspositie ten opzichte van een partij die over miljarden gaat en rustig de opmerking kan laten vallen dat er voor die ene fysiotherapeut tig andere in de rij staan.

De uitgaven aan fysiotherapie betreffen 1,2 procent van het totale zorgbudget van vele miljarden. Hier ligt ook de kern van het probleem, het heeft geen prioriteit bij de wijze heren en dames in Den Haag.

Ligt het alleen aan de zorgverzekeraars? Nee, fysiotherapeuten moeten ook kritisch naar zichzelf kijken. Er zijn jaren geweest waarin zij zonder enig normbesef en werkethiek maar behandelingen uitvoerden zonder te kijken naar wat echt nodig was. Gelukkig zijn dit nog zeldzaamheden, maar het risico blijft bestaan. De huidige financiering, waarin betaald wordt per behandeling, geeft de perverse prikkel dat wanneer een fysiotherapeut meer behandelingen geeft, hij ook meer betaald krijgt.

Daarnaast zijn fysiotherapeuten alleen een beroepsgroep op papier, die officieel in twee kampen is gesplitst.

Is er dan geen oplossing voorhanden? Als we echt marktwerking willen, zijn er genoeg opties. Een van de mogelijkheden is een andere financiering. Geef fysiotherapeuten een x bedrag voor het behandelen van een bepaalde aandoening. Daarmee kunnen zij zelf bepalen welke zorg nodig is en worden kosten ook bewaakt.

Basisvergoeding
Ook zouden zorgverzekeraars een basisvergoeding kunnen betalen. Hier bovenop zou de fysiotherapeut zelf een bedrag kunnen vragen aan de patiënt. Zo wordt een commitment van de patiënt gevraagd, krijgt de fysiotherapeut een reëel tarief en heeft de zorgverzekeraar minder kosten. Die patiënt kan echt wel inschatten of die fysiotherapeut ‘het geld waard is’. Na afloop van het behandeltraject mogen zorgverzekeraars wat mij betreft alles meten, maar laat de zorgverlener zelf bepalen welke zorg hij verleent, en hoe.

De zorg is ernstig ziek. In een notendop kan gesteld worden dat met de huidige regulering zorgverzekeraars het werken voor zorgprofessionals onmogelijk maken. Dat is ook precies wat de verzekeraars willen. Reductie van het aantal zorgverleners, het nog verder beperken van zorgbudgetten, ongeacht wat echt nodig is. Het zou ze sieren als ze dit ook gewoon zouden uitspreken.

Groepslessen

 • Medische Fitness
 • Pilates
 • Tacoyo
 • Sporten met diabetes
 • Functioneel trainen ouderen

Fysiotherapie

 • Echografie
 • Manuele lymfdrainage
 • Shockwave
 • Dry Needling
 • Arbeidfysiotherapie
 • Medical Taping Concept
 • Centraal Neurologische Aandoeningen
 • Fysiotherapie bij oncologie
 • Kinderfysiotherapie
 • “De Schouder”
 • Geriatrie Fysiotherapie
 • Musculoskeletale revalidatie
 • Claudicatio intermittens / “etelagebenen”

Esters Summer Weekend

Vrijdag 8 september 2017.
Aanvang 19.00u. Gezellige BINGO avond voor iedereen, ongeacht leeftijd. Bingo kaarten à €4,- (incl 1 consumptie) zijn deze avond verkrijgbaar bij de kassa van café Tinus.

Zaterdag 9 september 2017.
Aanvang 20.30u. FOUTE PARTY.
Hollandse hits en foute muziek gedraaid door een top DJ!! Kom lekker dansen en gezellig wat drinken tijdens deze ouderwets gezellige ESTERSE AVOND. Kaarten voorverkoop à € 7,50 verkrijgbaar bij fysiotherapie Bardoel-van Lier of café Tinus vanaf 25 augustus. (Kaarten aan de kassa € 10,00)

Zondag 10 september 2017.
Aanvang 14.00u. SUNDAY FUNDAY.
Spel en vertier voor jong en oud, bij café Tinus, zoals het matinee van de vroegere Esterse kermis.

Open dag

Aanstaande zondag openen wij de deuren van 10:00 tot 16:00 van onze fysiotherapie praktijk, sportactiviteiten en café.

Loop gerust even binnen om een kijkje te nemen en laat u informeren en ervaren welke mogelijkheden er onder één dak zijn!

Klaar voor de wintersport?

Terwijl de eerste sneeuwvlokken alweer vallen in de wintersport gebieden, begint het te kriebelen. Maar ben je er fysiek klaar voor?
Wil je goed voorbereidt op vakantie dan kunnen wij jouw daarbij helpen met een programma op maat!

Geïnteresseerd? Vraag gerust naar de mogelijkheden!

Zwangerschapspilates en hersteltraining

Voorkomen en bestrijden van rug -en bekkenklachten. Dieper gelegen rugspieren sterker maken in combinatie met de onderbuikspieren en de bekkenbodemspieren. Plus een betere lichaamshouding.

Doordat je de spieren rondom je buik bewust oefent, krijg je na de bevalling de controle over je buik, bekken en lage rug sneller terug.

Het sterker worden van de bekkenbodemspieren zorgt voor veel hulp bij de bevalling. Je kunt bewuster deze spieren ontspannen en na de bevalling herstel je sneller. Training van deze spieren meteen na bevalling vermindert de kans op urineverlies.

Aandacht voor ontspanning: de oefeningen die worden gedaan leren het lichaam te ontspannen en kunnen heel goed worden toegepast tijdens het verloop van je zwangerschap en de bevalling.

Geïnteresseerd? Neem dan nu contact met ons op.

ATDS Fit Test

Per heden beschikt de praktijk over uniek testapparatuur om trainingsprogramma’s op maat te maken. ATDS staat voor ‘Anaerobic Treshold Detection System’ en is een wetenschappelijk onderbouwde sportmedische inspanningstest. Met deze inspanningstest wordt eenvoudig gemeten hoe belastbaar het lichaam is.

Tijdens de test meten we met een speciale draadloze band die je om je borstkas wordt bevestigd onder andere het volgende:

 • Hartfrequentie / ECG
 • Ademhaling
 • Maximale zuurstof opname
 • VO2 Max
 • Aerobe / Anaerobe drempel
 • Trainingszones

Zo wordt onder andere de maximale zuurstofopname, de anaerobe trainingsdrempel (omslagpunt) en maximale belasting in kaart gebracht. De resultaten van de inspanningstest kunnen na het afnemen van de test direct op de computer worden afgelezen. Het gevolg hiervan is dat je doeltreffend kunt gaan trainen voor je persoonlijke doelstellingen. Een extra stimulans om te zorgen dat je effectief blijft werken aan een betere gesteldheid, zowel fysiek als mentaal.

De ATDS Fit test is voor iedereen geschikt mits hij of zij geen medische beperkingen heeft die de inspanningstest niet toelaten.

In de praktijk blijkt dat maar liefst 50% te licht of te zwaar traint met alle mogelijke gevolgen van dien. Met de ATDS Fit Test worden de persoonlijke doelstellingen weer echt haalbaar en worden trainingen zinvol!