Sinds 2019 ook bij Bardoel van Lier.
Shockwave therapie (ESWT) als behandeling van spasticiteit laat verbluffende resultaten zien. Het vermindert pijn, functionele beperkingen, cosmetische- en eventueel aanwezige verzorgingsproblemen.
Spasticiteit vormt wereldwijd namelijk een enorm probleem en is één van de grootste oorzaken van houdings- en bewegingsgerelateerde aandoeningen binnen de neurologische revalidatie. Een fors aantal van de patiënten met een CVA, multipele sclerose of cerebrale parese ervaart problemen als gevolg van spasticiteit.
Spasticiteit gaat gepaard met een verhoogde spiertonus en als gevolg daarvan een verminderde ROM. De behandeling kent vele facetten waarin o.a. fysiotherapie, spalktherapie, orale medicatie, botoxinjecties en een incidentele chirurgische ingreep gecombineerd worden. Shockwave therapie neemt hier een steeds belangrijkere plek in.
De voordelen van shockwave therapie zijn;
- Tot 85% goedkoper dan botoxinjectie
- Veilig
- Niet-invasief
- Snel (functioneel) resultaat
- Pijnvrij
- Langdurig effect
- Slechts enkele sessies nodig
- Kan door de fysiotherapeut gedaan worden
Hoe werkt shockwave therapie bij spasticiteit?
Sinds de zomer van 2017 zijn er nieuwe inzichten in het werkzame mechanisme achter shockwave op spasticiteit. Shockwave heeft namelijk effect op de neuromusculaire overgangen waardoor er minder prikkelgeleiding plaatsvindt en de spiertonus afneemt.
ESWT wordt beschouwd als een veilige, effectieve, praktische en niet-invasieve methode om de symptomen van spasticiteit te verminderen. Het vormt daarmee een waardevolle aanvulling op de behandeling van deze groep patiënten.
De neuromusculaire overgang waar de shockwave zijn effect heeft.
Wat zijn de effecten?
Direct na de eerste behandeling is er al een duidelijke verbetering van de beweegingsuitslag en pijn. Dit vertaalt zich in een beter looppatroon en een functioneler gebruik van de arm/hand . Het inzetten van andere therapeutische interventies wordt op deze manier gemakkelijker en effectiever dan wanneer alleen intensieve fysiotherapie wordt gegeven. De combinatie van deze twee is dus erg sterk. Je haalt meer uit de oefentherapie en patiënten kunnen beter verzorgd worden. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld smetplekken als gevolg van een dichtgeknepen hand.